Grønne druer

Guide til de grønne druer

Vil du gerne nyde sommeren med et godt glas hvidvin, betaler det sig at sætte sig lidt ind i de forskellige grønne druer og deres meget forskellige egenskaber. Bilka hjælper dig på vej med denne vinguide…

Chardonnay Grønne æbler, citron, eg og pikant

Chardonnay er den mest plantede og mest populære grønne drue i verden. Da druen ikke i sig selv har meget smag, udvinder den sin aroma fra det område, den kommer fra. Blandt andet derfor kan en Chardonnay-vin smage meget forskelligt, lige fra ren og pikant, til en smøragtig, rig og eg-alderen smag.
På samme måde spiller også fremstilling og modenhed ind. En meget moden Chardonnay vil udstille smag af tropiske frugter som ananas, guava og mango. En knap så moden Chardonnay minder i smagen mere om grønne æbler og citron.
Med en fantastisk balance mellem frugt, syre og tekstur, går Chardonnay godt med alt, lige fra fisk og fjerkræ til oste og krydret mad.

Sauvignon Blanc Grønne æbler, hvid fersken og passionsfrugt

Sauvignon Blanc eller Fumé Blanc, som druen også kaldes, er sammen med Chardonnay-druen den største grønne drue.
Sauvignon-vinen er bedst kendt for sin naturlige smag, som spænder bredt, alt efter druernes modenhed, hvornår de er plukket, og hvor druerne er vokset. Mest berømte er vinene fra Frankrig og New Zealand, men du kan også finde gode Sauvignon Blancs fra USA, Italien og Sydafrika. Nogle af de bedste Sauvignon Blancs kommer fra den kølige region Marlborough, New Zealand, hvor druerne trives særligt godt. Her kommer smagen af citrus og forskellige urter i druen virkelig til sin ret.
Sauvignon Blanc drikkes som regel bedst relativt ung og er et populært valg til fisk og skaldyr.

Pinot Gris Moden fersken og abrikos, citrus og let parfumeret

Pinot Gris er det franske navn for den drue, der også går under den italienske betegnelse Pinot Grigio. Selvom druesorten er den samme, kommer der meget forskellige vine ud af druerne. Pinot Gris-vine er som oftest rigere og fyldigere. I Alsace i Frankrig, hvor det er den tredje mest plantede drue efter Riesling, har vinene en tendens til at være fyldige med moderat syrlighed og en sødlig frugtighed, der minder om moden pære og abrikos. I Californien laver man både Pinot Gris og Pinot Grigio-vine. Pinot Grigio indikerer ofte en mere kommercielt produceret vin, mens Pinot Gris-vine normalt er lavet i stil med dem fra Alsace. Selvom man laver hvidvin af druen, er druen faktisk lys pink.

Pinot Grigio Citrus, pære, melon og tør

Pinot Grigio er den italienske betegnelse for den franske Pinot Gris-drue.
Navnene bruges ofte i flæng, men vinene er forskellige i stil og karakter. Pinot Grigio-druen kan give en frisk vin uden den store kompleksitet, og er man ikke til vine, der ’fylder’ for meget, kan man netop med fordel gå på jagt efter de billige Pinot Grigio-vine. Hvor Pinot Grigio måske ikke har den store stjerne hos vinkendere, er ikke-kendere helt anderledes tilfredse, og derfor har druen nået stor international udbredelse. Der findes også Pinot Grigio-vine, der er overraskende fyldige i smagen. I sådanne tilfælde er vinene forholdsvis rige med medium syrlighed og smag og med aroma af citrus, pære og melon. Selvom vinene er hvide, er druen faktisk let pink.

Riesling Æbler, ferskner, abrikoser, mineraler og jord

Druen kommer oprindeligt fra regionen Rhinen i Tyskland og laver nogle fremragende frugtagtig og mineralske vine, som både kan være sprøde og knastørre, fyldige og krydret eller saftige og søde.
Druen bliver typisk brugt til hvidvin men også til mousserende vine. Riesling har ikke altid være betragtet som en lækker hvidvin, og har endda siden 1980’erne haft et temmelig grumt ry som en alt for sød vin. Det er dog ikke længere tilfældet. I dag findes der mange fine Riesling-vine, hvoraf de bedste kommer fra Mosel og Rhinen i Tyskland. Dog kommer der også mange gode Rieslings vine fra Alsace, Østrig og Australien, USA og New Zealand.

Gewürztraminer Grønne æbler, citron, eg og pikant

Gewürztraminer er en lyserød drue, der bruges til hvidvin. Druen er rig i aroma med blomstrende parfume, og så har den en vidunderlig dyb farve.
Smagen har noter af både litchi, honningkager, vanilje, grapefrugt, rosenblade og kaprifolium. Gewürztraminer stammer fra Alsace, men dyrkes i dag i lande som Italien, Spanien, Østrig og endda Chile. Den fulde og blomstrende aroma kan virke meget sød, men de gode Gewürztraminer-vine har en lang, tør finish. Selvom Gewürztraminer er let genkendelig og fantastisk til begyndere, er det også en kompleks drue, der er elsket af vinkendere af alle slags.
Nyd den alene, med bløde, kraftige oste eller prøv med asiatisk-krydrede retter eller skaldyr.

Viognier Fersken, abrikos, violer og lavendel

Engang var Viognier en sjælden hvidvinsdrue, der oprindeligt kun fandtes i Rhône-dalen og Languedoc i Frankrig. I dag er Viognier en populær druesort, der findes rundt om i verden, især i Californien.
Viognier-vinene er nogle af Frankrigs mest prestigefyldte hvidvine, her i blandt Condrieu og Château-Grillet, mens et mere overkommelig alternativ kommer fra Languedoc eller Rogue Valley Viogner Marsanne i det sydlige Oregon i USA. Viognier er dyb og gylden i farven og med en rig og intens smag. Duften er intens med noter af fersken, abrikos, violer og lavendel, og man kan drage mange paralleller til druesorten Gewürztraminer.
Viognier er som hovedregel en mere tør vin og er normalt bedst at drikke, mens den er ung.

Prosecco Citrus mousserende, let blomstret og sprød

Prosecco er navnet på både en drue og en region i Veneto i Italien. Afhængigt af klassificering (område og fremstillingsproces), vil Prosecco somme tider være at finde under druenavnet Glera. Prosecco-vin findes både med og uden bobler og laves enten udelukkende på Prosecco-druen eller i en blanding, hvor op mod 15% består af andre druer.
Sukkerniveauerne varierer, og ganske overraskende er Extra Dry faktisk den, der indeholder mest sukker, derefter kommer Dry og endelig Brut, som er den tørreste i flokken. Proseccoen har en frisk og frugtagtig stil, versus den mere dramatisk sprøde stil Champagne har. Det skyldes, at den er fremstillet ved anvendelse af en
tank hvor den, i modsætning til Champagne, ikke har gennemgået en anden gæring.

Print Friendly, PDF & Email

,

Ingen kommentarer

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.