Agurk

Agurk

Agurk er et must i de fleste danske køleskabe – brug den i salater, på madpakken, som et stykke gnavegrønt eller som en lille snack.

Agurken stammer oprindeligt fra Asien, nærmere betegnet det nordøstlige Indien. Agurken vokser vildt ved foden af bjergene i Himalaya og har været dyrket i Kina i mindst 3000 år. Den har været kendt i Europa siden middelalderen og kom til Danmark i 1700-1800-tallet.

Agurken er i sæson i Danmark fra marts til oktober, men agurker fra Sydeuropa kan købes hele året.

Vidst du, at agurker består cirka 97% vand, og at agurker botanisk set er et bær – men at de tilhører græskarfamilien?

Smag

Smagen er mild, sød, en anelse syrlig og karakteristisk for agurk med grønne nuancer og strejf af citrus, vandmelon og græskarkerner. Mild, frisk og en anelse syrlig karakteristisk agurkeduft med hints af ærtebælg, nyslået græs og vandmelon. En anelse kølende.

Anvendelse

Velegnet i salater, relish, i sandwich og i stave som snack til dip. Prøv for eksempel en frisk agurkerelish med rødløg eller chili til fiskefrikadeller og i hjemmelavede burgere. Brug den også som base for en grøn smoothie, agurkesuppe eller med græsk yoghurt og hvidløg i tzatziki.

Tip til én mere om dagen

En box med gnavegrønt er altid populært… så lav rigeligt. Rør eventuelt en lille dip til at dyppe i de grønne sager i og medbring i en lille skål med låg.

En box med gnavegrønt

En box med gnavegrønt

Riv agurken i strimler og kom dem på leverpostejmaden eller i sandwichen. Læs mere om hvordan du let kan strimle den.

Agurke-spaghetti

Agurke-spaghetti

Du kan også vende agurkeskiver i eddike smagt til med lidt sukker, og vupti har du en hjemmelavet agurkesalat. Perfekt som tilbehør til middagen eller topping på rugbrødsmaden. Se opskriften på syltede agurker.

Agurkesalat

Agurkesalat

Se masser af opskrifter med agurker på Bilka Tasting

Produktionen

I Danmark dyrkes agurker i drivhuse, da agurkeplanterne kræver meget vand og varme for at kunne producere sin vandholdige frugt. Der går ca. 4 uger fra plantning, til de første agurker kan høstes.

Opbevaring

Agurk skal opbevares i køleskab ved 6-10 grader. Holdbarheden forlænges ved opbevaring i plastfilm i køleskabets grøntsagsskuffe. Hvis agurken bliver opbevaret for koldt, bliver den blød.

Husk at tage den ud af køleskabet i god tid før anvendelse – så smager den af mere.

Vidste du at?

Udtrykket ’agurketid’ har oprindeligt ikke noget med sommerstilhed på landets nyhedsredaktioner at gøre. Agurketid er en oversættelse af det tyske begreb Sauregurkenzeit – ‘de sure agurkers tid’, og går helt tilbage til 1700-tallet. Dengang blev begrebet brugt til at betegne stilheden, mens agurkerne bliver modne, før de kunne lægges i lage.

Agurkeplanter vokser så hurtigt, at man næsten kan se dem gro. På blot 14 dage vokser de fra en halv meter op til to meter.

 

Print Friendly, PDF & Email

Et svar til Agurk

  1. Roula abou weddo 20/09/2017 at 16:01 #

    Et bær

Skriv et svar