Fakta om rosévin

Fakta om rosévin

Man ved, det er sommer, når rosévinen ryger på bordet. Alene farven har noget friskt og sommerligt over sig, og det er efterhånden de færreste, der ikke er faldet for roséens fristende charme.

Rosévinen gjorde for alvor sit indtog i Danmark i 90’erne, og de seneste år er vinen igen blevet meget populær. Men hvad er rosévin egentlig for noget? Og hvordan får den sin uimodståelige lyserøde farve?

En hurtig og forståelig idé til rosévinens komponeneter kunne være, at man blandede rød- og hvidvin. Det er faktisk heller ikke helt ved siden af, da det i få tilfælde faktisk er fremgangsmåden. Det er dog også en fremgangsmåde, man i Frankrig har forbudt ved lov, lige med undtagelse af Champagne-distriktet. Den mest udbredte metode er den såkaldte ’maceration’ eller ’skin contact’, hvor skindet fra de blå druer trækker i druesaften 1-3 dage. Jo længere skindet bliver i, jo mørkere og mere intens bliver vinen.
Dernæst presses druesaften fra skindet, kort tid efter gæringsprocessen er begyndt, og gæringen fortsættes uden skind. Noget rosé fremstilles også ved saignée-metoden, hvor fremgangsmåden er den samme. Blot presses kun lidt af saften fra skindet og bliver til rosé. Resten indgår i den videre gæringsproces sammen med skindet og
giver en mørk rødvin med høj tannin.

Du kan få både sød og tør rosévin, og med og uden bobler (ikke at forveksle med Lambrusco). Uanset hvad er rosé med sin friske farve og smag den oplagte sommerdrik, og passer perfekt til lette sommerretter som salater og lyst kød. Drik den med en temperatur på mellem 9 og 12 grader.

Print Friendly, PDF & Email

,

Ingen kommentarer

Skriv et svar