Fol Epi-osten

Fol Epi-osten – mild og nøddeagtig

Fol Epi-osten  er baseret på en traditionel recept fra Anjou, som i 1989 blev genopdaget og videreudviklet af de erfarne ostemestre i den lille landsby Château-Gontier i Loire-dalen. Ostens gyldne overflade symboliserer solen i Loire-dalen, og er smukt dekoreret med relief af de traditionelle hvede-aks (”fol epi”) som en hyldest til årets høst.

To Fol Epi-oste

Der findes to varianter af Fol Epi-osten:

 • Classic
  Fol Epi Classic er baseret på den oprindelige recept fra Anjou med en mild og nøddeagtig smag og en lækker blød konsistens.
 • Claractére
  Fol Epi Claractére er en videreudvikling af den oprindelige recept fra Anjou og har en mere intens nøddeagtig smag i perfekt samspil med en lækker blød konsistens.

Mælk af særlig kvalitet

Den franske “Région Pays de la Loire” (på dansk kaldet “Loire-dalen”) er kendt for sine grønne enge og det solrige klima. Midt i den smukke natur i den lille landsby Château-Gontier produceres Fol Epi-osten. Den er baseret på en traditionel opskrift, som i 1989 blev genopdaget og videreudviklet af erfarne ostemestre.

Takket være de frodige grønne enge i “Pays de la Loire” opnår mælk fra køerne her en helt særlig kvalitet. Og det er netop den rige mælk sammen med den langsomme modning i kældrene under osteriet samt en god portion kærlighed, der giver Fol Epi-osten sin helt unikke milde nøddeagtig smag. Til en ost på 3 kg anvendes der 30 liter mælk og 3 måneders modning.

Fol Epi betyder “vilde hvede-aks“.  Det henviser til den grove ristede hvedemel, som traditionelt dækkede overfladen på osten som en hyldest til årets høst. I dag anvendes dog rismel, så også glutenallergikere kan nyde Fol Epi. Den gyldne overflade, som symboliserer solen i Loire dalen, er smukt dekoreret med relief af de traditionelle hvede-aks.

Tips og tricks

 • Tag Fol Epi-osten ud af køleskabet 15 minutter før servering – så får du det fulde udbytte af smagen og den lækre bløde konsistens
 • Rul skiver af Fol Epi til fine ”rør” og server dem som en lækker snack – smør eventuelt med et tyndt lag pesto eller tapenade, inden du ruller
 • Har du en rest grøntsager fra middagen, så læg dem i et fad, dæk med skiver af Fol Epi og gratiner i ovnen til osten er smeltet – restemad a la France!
 • Den praktiske gen-luk emballage, gør  Fol Epi perfekt til picnic – tag en baguette under armen og en kølig  flaske Rosé  i hånden ( gerne fra Anjou området, hvor Fol Epi stammer fra ) … så er du klar til at nyde sommeren!
 • Børn elsker Fol Epi Classic, med den milde og nøddeagtige smag. Rul en skive til et ”rør” og del den i to – så har du lækre   ”ostehapsere” til de små
 • Oplever du svage hvide striber på skiverne af Fol Epi, er dette blot  saltudtræk. Det er en naturlig udvikling af osten, og forringer hverken  ostens smag eller kvalitet
 • Den tynde kant på Fol Epi består af naturlig farve, og er velsmagende og spiselig
 • Læs mere om Fol Epi

Prøv disse lækre opskrifter med Fol Epi:

Print Friendly, PDF & Email

,

Ingen kommentarer

Skriv et svar