Niels Møller Mortensen

Nyplukkede danske æbler og pærer i Bilka 

Niels Møller Mortensen har travlt i disse dage på plantagen på Fyn. De første æbler og Clara Friis-pærerne er modne og skal plukkes og sendes ud til alle Bilkas hypermarkeder.

Lyden af det lille tog, der kører stille og roligt rundt med plukkerne i plantagen, summer stille mellem de over 100.000 æble- og pære-træer, der udgør Magerholms plantage i Vejstrup på Fyn 

To mand står på hver sin side i vognen og plukker frugterne i deres frugtposer og hælder dem op i de store kasser, når posen er fyldt. Sådan bliver de ved hele dagen, så frugterne næste dag kan ligge i butikkerne – lige så friske, røde og sprøde, som da de blev plukket.  

5. generation

Niels er 5. generation på Magerholms 43 hektarer, og har arbejdet sammen med både sin far og bedstefar.  

– Det lå jo i kortene, at jeg skulle videreføre Magerholm. Men jeg blev ikke fanget rigtigt af det, før jeg gik i lære. Jeg gik på Gartnerskolens frugtavlerlinje, og her fik jeg interessen for det, fortæller Niels Møller Mortensen.  

Indtil videre har den interesse ikke smittet af på nogen af hans børn. 

Man kunne måske fristes til at tro, at det er sæsonarbejde, hvor man kan slappe af på alle andre tidspunkter, end når der skal høstes. Men der ligger et kæmpestort arbejde året rundt for at få det optimale ud af de mange træer.  

– I januar begynder vi at beskære træerne, så de har et tilpas antal grene, og der kommer godt med lys ned i træet. Så skal de gødes og sprøjtes, så vi undgår eksempelvis svampesygdomme, og derudover skal toppene bindes til. Og så skal det hele konstant overvåges, fortæller Niels Møller Mortensen. 

Ikke det bedste æbleår 

I år var der nattefrost i april. Det gik ud over æbleblomsterne tættest på jorden.  

– Vi kan ikke gøre noget ved frosten. Men den betyder, at blomsterne ikke når at udvikle sig, og vi dermed får færre frugter, siger Niels.  

Generelt er vejret Niels’ vigtigste samarbejdspartner. Nattefrosten, hagl eller andet voldsomt vejr kan gå ud over høsten.  

Men selvom vurderingen i starten af august var, at høsten ville gå i gang en uge senere end sidste år, endte det med, at de kun var 3-4 dage forsinket, så det blev ikke så galt alligevel.  

Og hvordan finder Niels så ud af, om æblerne og pærerne er helt perfekte? 

– Jeg vurderer med øjnene, om de er ved at være klar. Det er lidt af en videnskab, og noget andet end eksempelvis et broccoli, som er klar, når det har en bestemt størrelse. Vi kan måle sukker- og stivelsesindhold og tjekke, at frugterne er, som de skal være.  

Ingrid Marie og Elstar 

Der har altid været Ingrid Marie-æbler på Magerholm, men ellers har der været forskellige sorter. Forbrugerne efterspørger forskellige æbler, og danskernes æblesmag har ændret sig de sidste 30 år.
Når træerne har 18-20 år på bagen, fældes det og giver plads til en ny sort. Og hvis der ikke er efterspørgsel efter en sort, må den ligeledes lade livet og give plads til noget andet. Men at spå om, hvad danskernes yndlingsæble er om to år, når de nye træer begynder at give frugt, kræver en krystalkugle.  

– Det er nemt at lade sig begejstre af de nye sorter. Men vi spiller på de sikre heste. Et æble som Elstar er der også om mange år, siger Niels Møller Mortensen. 

Se Niels fortælle om plukningen af Clara Friis-pærerne

Se processen fra pærerne kommer ind til de ligger i kasser

Find masser af opskrifter med æbler på Bilka Tasting

Prøv en lækker pæretærte eller en roulade med pærekompot og hvid chokolade

 

Print Friendly, PDF & Email
Ingen kommentarer

Skriv et svar