Dorthe Sørensen, kvinden bag Tebstrup Gedeosteri, viser nogle gedeoste

”Så gik der ged i den”

To geder blev til Tebstrup Gedeosteri. Allerede i en tidlig alder fik Dorthe Sørensen en stor passion for landbrug, geder og selvforsyning. En passion hun i dag har gjort til sin levevej gennem Tebstrup Gedeosteri, som hun ejer og driver.

Bag den anonyme hvide kittel, de store gummistøvler og det hvide hårnet står Dorthe Sørensen – en pioner, der har viet sit liv til at lave velsmagende, økologisk gedeost. Hun startede som ung med at håndmalke sine to geder, der siden blev til ti, og i dag er hun kvinden bag Tebstrup Gedeosteris succes. En succes, hvor alt er selvlært, og hvor hun den dag i dag stadig trækker i arbejdstøjet for få den daglige produktion til at hænge sammen.

For hænge sammen skal den, når man som Tebstrup Gedeosteri ikke kun sælger gedeost i Danmark men også eksporterer til Spanien, Tyskland og USA. Siden Dorthe startede mejeriet i 1981 på hobbybasis, har det vokset sig større og beskæftiger i dag cirka ti fastansatte.

Fascination af geder

Dorthe Sørensen tabte sit hjerte til geder. Nogle af dem havde hun et forhold til, som andre har til deres hund.

Dorthe Sørensen tabte sit hjerte til geder. Nogle af dem havde hun et forhold til, som andre har til deres hund.

Til trods for en opvækst i Højbjergs boligblokke langt fra landet, har Dorthe siden barnsben haft en stor interesse for landbrug og dyr.
– Lige siden jeg som barn så den første ged på dyreskue, har jeg været fascineret af geder. Jeg navngav de ti første geder, jeg fik, og de blev hurtigt som en familie for mig”, lyder det fra Dorthe.

Det tog derfor hårdt på Dorthe, da hun i 2013 måtte sælge sin store bestand af geder fra på grund af manglende tid. Derfor tager hun jævnligt på uanmeldte besøg hos leverandører og følger op på, om gederne har det godt:
– Det værste for mig er, hvis gederne ikke bliver passet og behandlet ordentligt. Vi har heldigvis nogle rigtig dygtige og unge landmænd, som jeg har stor tillid til”, siger Dorthe.

Produktion med principper

Grundstenen til Tebstrup Gedeosteri blev en engelsk bog om selvforsyning. Bogen fungerede nærmest som en bibel for Dorthe, og den inspirerede hende til at producere fødevarer, hvor der tages hensyn til jorden, dyrene og menneskene omkring. Deraf kommer også navnet på specialostene ‘mundo’, der betyder verden og indikerer, at der i produktionen tages hensyn til jorden, dyrene og menneskene.

Udover at være økologisk bestræber Dorthe sig på at bruge lokale og danske råvarer til produktionen af gedeosten. Ostene forarbejdes så lidt som overhovedet muligt uden at blive hverken standardiseret eller homogeniseret.

Pioner uden opskrift

I 1981 da hun startede mejeriet, kendte hun ikke til andre producenter af økologisk gedeost. Alt, hvad Dorthe har opnået og udviklet med mejeriet, er selvlært:
– Som brumbassen, der ikke vidste, den kunne flyve”, siger hun.
Opskrifterne til de forskellige specialoste er ikke lavet ud fra bestemte formler eller kategorier – de er lavet, sådan som Dorte synes, de skal smage:
– Jeg sælger kun noget, jeg bryder mig om – her er ingen dikkedarer”

Selvom Dorte har en fast mening om, hvad hun kan lide og ikke kan lide, er hun ikke bleg for at eksperimentere med gedeosten og lytte til sine ansatte:
– Vi er som én stor familie, hvor alle er med til at lave alt. Og det gælder også udviklingen af nye produkter. Vi sætter os jævnligt om frokostbordet og afprøver forskellige smage og kombinationer.”

Mejeriet er i dag i en rivende udvikling, og med den samme kvinde bag roret de sidste 36 år, bliver der fortsat ikke gået på kompromis med kvaliteten.

Læs mere om Tebstrups lækre gedeoste

Tjek Tebstrups Facebookside

Print Friendly, PDF & Email

,

Ingen kommentarer

Skriv et svar