Thisted Bryghus

Thisted Bryghus – øl med historie

Er du til lækre kvalitetsøl, kender du sikkert allerede Thisted Bryghus og deres mange spændende ølvarianter.
Bryggeriet startede den første bryg op tilbage i 1902, og efterhånden som danskerne blev mere og mere øltørstige, voksede bryggeriet.

I 2015 blev Thisted Bryghus kåret til Årets Bryggeri ud af 186 danske bryggerier, og det fik verden udenfor Danmark til at få øje på og smag for det lille danske bryggeri. Så kommer du til USA, kan du flere steder få Limfjordsporter på fad.
Prisen som Årets Bryggeri genvandt de i 2016.

Hvedeøl, økoøl og lakridssmag – der er ingenting, som Thisted Bryghus ikke tør at eksperimentere med og være først med. I 1995 kom den første økologiske øl: ØKO Thy Pilsner.

Den 4. højtid

A/S Thisted Bryghus blev i 1902 stiftet på baggrund af det fallerede Thisted Aktiebryggeri. Hvert år holder bryghuset generalforsamling, som kaldes “Den 4. højtid” i Thy og har snart mere karakter af en byfest end en generalforsamling.
Her samles mere end 1000 aktionærer i Thy Hallen til en orientering om årets gang på bryghuset. Så er det jo klart, at Thisted Bryghus aktier er ekstremt attraktive.

Historien

Bryghusets historie viser et bryghus, der ikke kun er meget afholdt at lokalbefolkningen, men også et med dybe, danske rødder.

I den historiske oversigt nævnes 1971 som et hårdt år, hvor der ikke var råd til gule ærter til generalforsamlingen – kun til frit forbrug af øl.
1982 var heller ikke en ubetinget succes. Thisted Bryghus lancerede Thy Julebryg, men den blev udsolgt fire uger før jul.

Bliv klogere på nogle af Thisted Bryghus’ kendte øl:

Limfjordsporter 50 cl. 7,9%

Limfjordsporter, eller i folkemunde “øllets gentleman”, er en næsten sort undergæret (baltic) porter med en cremet lysebrun skumtop. Smagen er kompleks og domineret af lakrids, røg, ristet byg og maltsødme, og flot afstemt af en markant bitterhed fra Northern Brewer humle.

Thisted Bryghus’ legendariske brygmester Peter Klemensen købte ved lukningen af Urban bryggeriet i 1986 rettigheden til navnet og den karakteristiske blå og orange etiket. I 1989 kom Limfjordsporteren på markedet fra Thisted Bryghus, men Klemensen fortsatte med at udvikle på opskriften indtil 1997, hvor han mente, den ikke kunne forbedres yderligere.

Sidenhen er Limfjordsporteren blevet et ikon i ølverdenen – blandt andet med egen ”fanklub” Limfjordsporter Lauget, og øllen er et af de produkter fra Thisted Bryghus, der også er et hit uden for Danmarks grænser.

De fleste nyder Limfjordsporter alene uden mad, men prøv den også til kraftige simreretter eller den avancerede som ledsager til østers.

Anbefalet serveringstemperatur 8-10°C

Limfjordsporter Lakrids 50 cl 7,9 %

Limfjordsporter Lakrids 50 cl 7,9 %

Limfjordsporter Lakrids  50 cl 7,9 %

Til Nordic Brew Festival i 2014, hvor Limfjordsporteren kunne fejre 25-års jubilæum, udviklede den tidligere og den nuværende brygmester en festivaludgave af Limfjordsporter med cirka 20 gange så højt lakridsindhold som i opskriften til den originale Limfjordsporter.

I 2015 kom så en flasketappet udgave kaldet Limfjordsporter Lakrids, hvor indholdet af lakrids er justeret ned til 16,66 gange det oprindelige indhold fra Limfjordsporteren. Indholdet af lakrids er dog alligevel så højt, at der skal trykkes en advarsel på etiketten – så hvis man lider af forhøjet blodtryk, skal man nok nøjes med at nyde et par stykker.

Denne nyhed fra ølfestival 2015 var med i finaleopløbet om årets ølnyhed 2015. Den har været svær at opstøve, men nu skulle den igen være at finde i hele landet.

Ny Nordisk Øl fra Thisted Bryghus

I de senere år har Thisted Bryghus arbejdet hårdt på at udvikle en ny serie øl brygget efter principperne i Ny Nordisk Øl. På Thisted Bryghus betyder det øl brygget uden humle, men udelukkende brygget på lokalt økologisk dyrket byg og med smagsgivere, der er indsamlet i og omkring Nationalpark Thy – deres smukke hjemegn.

Klithede 50 cl. 5,8%

Nationalpark Thy er kendetegnet ved uspolerede klithedelandskaber. Her er de seneste århundreders sandflugt blevet til smukke landformationer ofte med nogle af Danmarks reneste søer. Vi har med denne sjældent smukke natur for øje skabt en blød og venlig øl med stor friskhed som vindens susen over klitheden og med fine smagsnoter fra nationalparkens urter og frugter.

Den friske og milde smag kommer fra porse, hyben og havtorn, som får en særlig aromatisk og intens smag på de forblæste klitheder. Den lette syrlighed fra havtorn giver i denne skønne let drikkelige øl mindelser om en god hvidvin. Den er derfor særdeles velegnet til retter med skaldyr og lys fisk.

Serveringstemperatur 6-8⁰C

Thagaard 50 cl. 5,8%

Thagaard er opkaldt efter sandflugtskommissær Laurits Thagaard, som plantede de første birketræer i det, der nu er Nationalpark Thy. I forsommeren plukkes de friske birkeblade, der udgør en afgørende ingrediens i denne liflige øl. Sammen med citrusaroma fra særligt udvalgte grannåle fra træer tæt ved Nors Sø leverer denne øl en særlig venlig og sanse-behagende smagsoplevelse.

Thagaard har en helt særlig liflig friskhed, som gør denne øl specielt velegnet som ledsager til retter med lyst kød og friske salater.

Serveringstemperatur 6-8⁰C

Cold Hawaii Rav 33 cl. 5,8%

Cold Hawaii Rav 33 cl. 5,8%

Cold Hawaii Rav 33 cl. 5,8%

Cold Hawaii Rav er en ravøl og noget helt nyt i den danske ølverden. Thisted Bryghus har her skabt en helt unik øl, som udelukkende er krydret med porse og havtorn fra strandengene samt ekstrakt af rav. Den anvendte malt er fremstillet af økologisk byg fra en lokal avler i Thy.

Sammen med havtorn og porse giver ekstrakten af rav en helt unik aromatisk smag, der bringer tanken hen på harpiks og fyrretræer, men som også kan minde om rosmarin.

Det er en øl, som man kan nyde fra flasken, mens man kigger på solnedgangen og drømmer sig til en fantastisk strand. Det er også en øl, der med den flotte ravfarve præsenterer sig smukt i et elegant glas på et veldækket middagsbord og som ledsager til et godt måltid mad eller en god lagret fast-ost.

Serveringstemperatur 5-7⁰C

Retro serie

Thisted Bryghus har i denne serie givet ekstra opmærksomhed til tre af øl-verdenens mest elskede øl-typer – den britiske ale, den indiske pale ale og den irske stout. Der er kælet ekstra for smagsoplevelserne i disse tre skønne øl i samarbejde med Dansk Supermarked.

British Brown Ale 50 cl. 5,2%

Den engelske øltype Brown Ale er altid populær hos danskerne på grund af den milde og runde smag med lidt sødme fra den anvendte karamelmalt. British Brown Ale er brygget med engelsk overgær, som tilfører ekstra raffinement. Den har en god mundfylde og en mild aromatisk smag.

British Brown Ale er en dejlig “hyggeøl”, men passer også glimrende til burgere, stegemad og fyldige oste.

Serveringstemperatur 8-10˚C

India Pale Ale 50 cl. 5,8%

India Pale Ale 50 cl. 5,8%

India Pale Ale 50 cl. 5,8%

Øltypen India Pale Ale blev opfundet af engelske brygmestre i starten af 1800-tallet. Det var en udfordring at brygge øl, der kunne holde til den to måneder lange sørejse til Indien, men med ekstra tilsætning af humle og en højere indbrygningsprocent, lykkedes det at udvikle en øl, der var robust nok til den lange rejse.

India Pale Ale er en lys gylden aromatisk øl, krydret med store mængder amerikansk humle (Centennial og Simcoe). Den let bitre og meget aromatiske smag gør denne øl specielt velegnet som ledsager til krydrede orientalske retter.

Serveringstemperatur 8-10˚C

Irish Stout 50 cl. 5,0%

Da Arthur Guiness i midten af 1700-tallet bryggede en efterligning af den engelske porter, opfandt han i realiteten den øltype, som vi i vore dage kender som stout.

Denne irske stout er en såkaldt “dry stout”, brygget med ristet byg, og gæret med en irsk ale gær. Den har en skøn “cremet” mundfornemmelse, lav carbonering og en finmasket cremefarvet skumkrone.

Irish Stout egner sig godt til varme retter med stegt kød eller prøv den klassiske til muslinger eller østers.

Serveringstemperatur 6-10˚C

Læs mere om Thisted Bryghus

Print Friendly, PDF & Email

,

2 svar til Thisted Bryghus – øl med historie

 1. Poul Poulsen 14/07/2017 at 23:57 #

  Limfjordsporter Lakrids

  I skriver helt rigtigt at den har været svær at opstøve men også at den nu skulle være at finde igen …. hvor ???

  Jeg har ledt og ledt men ikke fundet

  • Bilka 20/07/2017 at 11:04 #

   Hej Poul

   Du finder den selvfølgelig i Bilka – og i føtex 🙂

   Håber du finder den – ellers spørger du bare personalet.

Skriv et svar