Riesling vine

Tre gode vine på Riesling-druen

I denne uge har Bilkas vinindkøber valgt vine fra forskellige lande alle lavet på druen Riesling.

Rieslingdruen

Rieslingdruen

Riesling er en aromatisk hvid druesort, der fremstår meget blomsteragtig, næsten parfumeret og med en høj syre.
Den stammer oprindeligt fra Tyskland, hvor man har dyrket den siden det 11. århundrede, og i Tyskland er det da også den mest benyttede drue. Men i dag finder man vine fra stort set hele verden på Riesling druen.

Riesling er en druesort med tydelig terroir-effekt, derfor er der stor smagsforskel fra land til land, og område til område, som det også fremgår af ugens vine. Både tørre, halvsøde og søde hvidvine og endvidere en del mousserende vine frembringes af denne herlige druesort. Druen modner sent og frembringer både vine, der skal drikkes unge og friske samt mere komplekse og koncentrerede vine med en utrolig evne til at ældes. Endvidere er den meget benyttet i dessertvine.

 

Wolf Blass Gold Label Riesling
Lys strågul farve. Bouquet af citron og lime samt noter af appelsinblomster. Smagen er blød og rund med masser af citrusfrugt, god syrebalance og mineralitet. Afslutningen er sprød og ren med blomsternoter.

Om vingården Wolf Blass

Wolf Blass er en af Australiens største succeshistorier. Fra et ydmygt metalskur i den legendariske Barossa Valley i 1966 er Wolf Blass vokset til at være en af Australiens mest succesfulde og prisvindende vingårde.

Drikkemoden:
Nu, men kan gemmes 3-4 år under korrekte forhold

Vintype:
Hvidvin

Land:
Australien

Område:
Eden Valley

Druesort:
Riesling

Smagstype:
Fyldig og tør

Anbefales til:
Fisk
Sushi
Lyst kød
Forret
Frokost

Vinproducent:
Wolf Blass

Servering:
10-12°C

Smagsnuancer:
Bouquet af citron og lime samt noter af appelsinblomster

Læs mere om vinen og køb den på Bilka.dk

Nyd vinen til en lækker forret

Riesling Federspiel Himmelstiege

Kaldet Himmelstiege (Himmelstige) efter de stejle terrasser, hvor de håndplukkede druer til denne dejlige vin gror. Druerne høstes sidst i oktober og efter en blid presning, gærer de køligt på rustfri stål. For at sikre en frisk og frugtrig vin lagres mosten få måneder på ståltanke før tapningen. Klar grønlig farve og smag og aroma af fersken og abrikos samt citrusnoter. God syre og en harmonisk let røget mineralsk eftersmag. Nyd den ved 8-9°C.

Om vingården

Et kooperativ grundlagt i 1938, men med rødder tilbage til slutningen af 1800-tallet. Det er ejet af 250 familier, og dækker arealmæssigt omkring en tredjedel af distriktet.

På de stejle terrasser langs Donau gror hovedsageligt Grüner Veltliner og Riesling druer, som alle høstes ved håndkraft, inden de bringes til den 300 år gamle vingård, hvor vinen laves. Et af hovedområderne er de såkaldte “Himmelstiege”-marker uden for landsbyen Loiben, hvor jordbunden giver topvine med sprødhed og mineralitet.

Domäne Wachau er meget bevist om at dyrke jorden bæredygtigt med stor respekt for områdets egenart. Der bruges meget lidt kunstgødning, og druerne sprøjtes ikke med kemiske produkter.

Smagsnuancer:
Tør med en harmonisk syre, god smøragtig fylde, vinøs og meget anvendelig.

Fadlagring:
3 måneder i rustfri ståltanke

Indhold pr. flaske:
75 cl

Alkoholprocent:
12%

Vintype:
Hvidvin

Land:
Østrig

Område:
Niederösterreich
Wachau

Druesort:
Riesling

Smagstype:
Fyldig og tør

Anbefales til:
Fisk
Fjerkræ
Forret
Skaldyr

Servering:
8-9°C

Anbefales til:
Fisk
Fjerkræ
Forret
Skaldyr

Drikkemoden:
2017

Vinproducent:
Domäne Wachau

Læs mere om vinen og køb den på Bilka.dk

Prøv vinen til en lækker omgang Høns i asparges

Dr. Pauly-Bergweiler Noble House Riesling Spätlese
Rig og elegant vin med aroma af modne abrikoser og pærer. Fyldig og kompleks med den sødme, man kan forvente af en vin, hvor druerne plukkes to uger efter første høst. Vinen har en del sødme, men det høje syreindhold ”tøjler” sødmen, og minerale noter er med til at tilføje karakter. Eftersmagen er blød, frugtig og lang. Servér den ved 10-12°C.

Om vingården

Familien har lavet vin i Mosel siden starten af det 16. århundrede, men firmaet, som vi kender det i dag, er fra 1824, fra starten familieejet, hvilket det stadig er under ledelse af Stefan Pauly.

Et samlet dyrket areal på 20 ha, som er opdelt i små marker som Bernkasteler Badstube, Wehlener Sonneruhr Graacher Himmelreich, for blot at nævne nogle få. Markerne ligger i Bernkastel-Kues midt i Moseldalen i ca. 400 meters højde. Jorden er hovedsagelig ler og sandsten, og klimaet er fastlandsklima, det er de bedste betingelser for Rieslingdruen, som udgør 90 % af den samlede produktion.

For at sikre den bedst mulige kvalitet holdes udbyttet lavt, og alle druer er specielt udvalgt ved manuel høstning. Der bruges ikke fadlagring til nogen af vinene, som bedst kan beskrives som rene, friske med lav alkohol.

Vintype:
Hvidvin

Land:
Tyskland

Område:
Bernkastel
Mosel

Druesort:
Riesling

Smagstype:
Frisk og halvsød

Anbefales til:
Aperitif
Forret
Hyggestunder
Tapas
Frokost

Vinproducent:
Dr. Pauly-Bergweiler

Servering:
10-12°C

Smagsnuancer:
Let og klar og med en forfriskende smag.

Fadlagring:
8 uger i rustfri ståltanke

Drikkemoden:
2018

Område:
Bernkastel
Mosel

Læs mere om vinen og køb den på Bilka.dk

Prøv vinen til Kulmuletacos med coleslaw og harissa guacamole

Print Friendly, PDF & Email

,

Ingen kommentarer

Skriv et svar